Har du en kat, så har du selskab. Du har et andet levende væsen, der lever sammen med dig og hygger sammen med dig. Katten går rundt i dit hjem og sørger for, at du ikke er alene.

Det kan være hyggeligt at have en kat som kæledyr. Det er dejligt at kæle med katten. Det er hyggeligt, at den nogle gange kommer og beder om at blive kælet med. Der kan også være noget hyggeligt i at tage sig af nogen.

Det er altså hyggeligt at have et kæledyr. Men der er meget mere i det. Der er ansvar og arbejde i det at have et kæledyr.

Dit ansvar

Når du har fået dig en kat, så har du bestemt en række ting for den. Du har bestemt, hvor den skal bo. Du har måske også bestemt, hvor meget den må komme udenfor, og hvor den skal besørge. Også dens mad bestemmer du.

Det er dit ansvar, at kattens behov bliver opfyldt. Det gør du ved at tage dig af den og fx give den mad. Men det er også dit ansvar, at den får et interessant liv. Det kan den få på mange måder. Du kan gøre meget for at gøre en kats liv mere spændende. Sæt fx en kattelem i din dør. Så har katten større frihed og kan gå ud og ind, når den har lyst.

Et stort arbejde

Det er ikke bare et stort ansvar, men også et stort arbejde at have en kat. Det tager noget tid at udføre alle de opgaver, der skal klares. Katten skal fodres og børstes. Den skal have selskab, og den skal til dyrlægen en gang imellem.

Meget af tiden passer katte sig selv, men der er stadig en del opgaver, der skal klares hver dag. De er en del af det at have kat. De følger med. Du er nødt til at acceptere de opgaver. Nogle af dem kan du dog prøve at gøre lidt nemmere. Fx slipper du for at lukke katten ud og ind hele tiden, hvis du installerer kattelemme.

Frihed med kattelemme

Sætter du nogle kattelemme i dine døre, så gør du det nemmere for dig selv. Hvis din kat vil ud, skal du ikke gøre noget. Den kan klare sig selv og har ikke brug for dig lige til den opgave.

Når katten bare kan klare sig selv, så giver det den mere frihed. Den får frihed til selv at bestemme, hvornår den vil ud, og hvornår den vil ind igen. Kattelemme giver større frihed til både dig selv og din kat. Katten kan selv gå ud, når den vil, og du bliver ikke afbrudt i det, du laver, fordi katten vil ud.

Giver du din kat større frihed, så får den et mere interessant liv. Den kan gå ud og gøre katteting, og så kan den komme hjem igen. Du lever op til dit ansvar for at give den et godt liv. Samtidig gør du det nemt for dig selv. Det er to fluer med ét smæk.