Det er vigtigt at holde sin hud sund. Huden er kroppens største organ, men det sidder trods alt uden på os, så det skal passes ekstra godt på. Ved du, hvad du kan gøre, for at passe på din hud? Der er mange forskellige metoder, som du kan bruge.

Beskyt dig mod solen

Først og fremmest er det vigtigt at beskytte sin hud mod solen. Vi har brug for solen, men dens stråler kan også være skadelige for os. Solstrålerne kan ligefrem være med til, at vi udvikler hudkræft. Selv i et land som Danmark, hvor solen ellers ikke er stamgæst, kan det alligevel være en god idé at gå med solcreme året rundt. 

Selvom vi ikke nødvendigvis kan se solen året rundt, når dens stråler os alligevel, og det er også med til at give os rynker. Solens stråler kan altså have værre konsekvenser end blot en midlertidig solskoldning, så du er nødt til at passe på din hud.

Pige der skygger for solen

Plej din hud

Derudover kan det også være en god idé med noget regelmæssig hudpleje. Vi lever i et samfund, hvor luften er fyldt med mange flere forskellige ting og snavs, end det var engang. Efter en lang dag har vi altså alle mulige usynlige ting på vores hud, og hvis vi ikke renser huden, sover vi med det i løbet af natten. 

Det kan gøre huden for tør, for fedtet eller begge dele på samme tid. Det kan også fremprovokere urenheder og andre irriterende tendenser. Med en solid hudplejerutine kan du hjælpe din hud med et opretholde den rette balance, hvor den bliver renset af dagens snavs og derefter fugtet igen.

Tænk over din kost

Meget af din huds sundhed kommer faktisk også fra din kost. En varieret kost skulle gerne give dig alle de nødvendige næringsstoffer til din hud, men hvis du ikke spiser rigtigt, vil hele din krop blive påvirket af det. 

Hvis der er næringsstoffer, du ikke får nok af, skal du tage et kig på din kost eller eventuelt tage kosttilskud. En specialkost, såsom vegetarisme, kan påvirke huden negativt, hvis den ikke er balanceret. Er man vegetar, kan man nemt få B12 mangel, og det kan blandt andet lede til sår i mundvigene. I sådanne situationer kan kosttilskud være vejen frem, hvis behovet kun kan blive opfyldt af elementer, man ikke har i sin kost.

Kvinde der bruger solcreme

Pas på dig selv

Du er nødt til at passe på dig selv og din krop. Vores hud er ufattelig vigtig, så selvfølgelig skal den passes og plejes. Den udfører rigtig mange forskellige opgaver for os, så det er kun fair, at vi giver den lidt solcreme og en kærlig hånd. Når du passer på din hud, passer du på dig selv.

Den største trussel her er naturligvis risikoen for kræft. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på din hud. Tegn på kræft kan blandt andet ses i fremkomsten af mærkelige fregner eller modermærker, så kend din krop og dens mærker. Hvis de begynder at ændre sig, eller noget nyt dukker op, kan det være en god idé at besøge en hudlæge og få det undersøgt.